Senetler alacaklı ve borçlu arasında imzalanmaktadır. Senetler belirtilen tarihlerde ve tutarlarda ödeme yapılacağını bildiren evraklardır. Eğer senet borcu ödenmezse alacalı kişiler hukuki yollara başvurarak alacaklarını alabilirler. Senetlerin oldukça dikkatli bir şekilde kullanılmaları gerekir. Borçlu ve eğer varsa kefil senet borcundan sorumludurlar. Birine senet verildiği zaman vadesi geldiğinde bu senedin ödenmesi gerekmektedir. Eğer verilen senetler ödenmez ise alacaklı icra dairesine başvurarak alacağını icra yolu ile alabilir. Borcun ödenmemesi durumunda haciz ile borçlar tahsil edilebilmektedir.
Senet Borcunun Ödenmemesi
Senedin ödenmediği durumda alacaklı kişi senedi ile birlikte;
- Avukatına
- Bankaya
- İcra dairesine gitmelidir.
Alacaklının avukatı ya da banka avukatları da icra dairesine başvurabilmektedirler. İcra takibinin başlaması için senedin geçerliliği ve doğruluğu kontrol edilmektedir. Senet geçerli ve doğru ise bu durumlarda borçlu kişilere ödeme emri gönderilmektedir. Borçlu kişiler ödeme emrini aldıktan sonra 5 iş günü içerisinde borca itiraz edebilmek için dava açabilirler. Eğer borcu kabul ederse de 10 gün içerisinde borcu ödemesi gerekir. Borca itiraz edilmesi durumunda bu davalar icra mahkemelerinde görülmektedir. Borca itiraz edilmez ise ya da borç ödenmez ise böyle durumlarda borçlu 3 gün içerisinde mal beyanında bulunmalıdır. Mal beyanı işleminden sonra ise haciz işlemlerine başlanır. Borçlu kişinin mallarına ve maaşına haciz gelir. Mallar satıldıktan sonra ise borç kapanmış olur ve bu şekilde dosya kapanır.
Okunmalı : Kimler Senetle Borç Para Verir?
Borçlu Kişinin Mal Varlığı ve Maaşı Bulunmaması Durumu
Borçlu kişiler ne olursa olsun devletten kaçamazlar. Şuan için mal varlığı olmasa da ilerde herhangi bir mal varlığı olması durumunda hemen bu mallara el konulmaktadır. İcra takibinden sonra mallarını satarsa ya da başkasına devrederse mal kaçırma davası açılmaktadır. Böyle durumlarda devir işlemleri iptal edilerek mallarına el konulmaktadır. İki yılda başkasına bedelsiz olarak devredilen tüm mallar için mal kaçırma davası açılabilmektedir.
- Evlenme
- Sünnet
- Bayram
- Doğum günü tarzı özel günlerde verilen hediyeler mal kaçırma davasına girmezler.
Bunun dışında iki yıl içerisinde başkasına bedelsiz olarak devredilmiş tüm mallar mal kaçırma davasına konu olabilmektedir.
Senet borcu, kişinin ödemesi gereken borcudur. Bu borcun tahsilinde icra daireleri tüm hakları kullanır. Hesabınızdaki para, değerli maden ve kağıtlar ile maşınız icraen bu borcun ödenmesi için kullanılır. Senet borcu tahsil edilemezse alacaklı kendisi şahsen veya vekili avukatlar aracılığıyla alacağını almak üzere icra müdürlüğüne başvurabilir.
Okunmalı : Emlakçılar Kredi Veriyor mu?