Birey olarak herkesin korktuğu hususlardan bir tanesi adınıza sahte imzayla kredi çekilmesi. Geçmiş yıllarda kurulan şirketlerden bahsetmek mümkün elbette ki zaten medyaya da sürekli yansıyan haberlerden. Bu haberlerden birisine konu olmak ise bankalardan alınan krediler için yaşayabilirsiniz. Özellikle dijital ortamda alınan krediler, anında hesaba yatan krediler ile bu endişelerde artmış durumda. Belki yaşamazsınız ama sizin adınıza sahte imzayla muhtemel kredi çekilmesi durumunda ne yapmalısınız? Neyle karşılaşırsınız? Bu durumda haklarınızı da bilmeniz önemli elbette.
Banka Şubelerinden Alınan Krediler
Geçmiş yıllarda sadece banka şubelerinden alınan krediler ile bir çok kişinin adına sahte kredi alınması gündeme zaman zaman geldi. Burada kimlikle, gelir belgesiyle bankaya giden kişiler belli şartların taşınması ile düşük tutarlarda kredi alabilmek imkanlarına kavuşuyordu. Fakat zamanla gelişen teknoloji ve küresel ekonomideki hareketler ile bankalardan borç para almanın farklı yolları açıldı. Düne kadar banka şubesine kadar gidip hesap açmak zorunlu iken bugün artık akıllı uygulamalar sayesinde anlık olarak hesap açılabilir haline geldi ki kredi çekmek ise anında hesabınıza yatan paralar ile yıllardır alınan hizmetler arasında.
Mobil İnternet Bankacılığından Kredi Güvenliği
İnternet bankacılığı ve mobil bankacılık sayesinde bankacılık ürünlerini anında kullanma yolu belli kriterler ile yapılabiliyor. Kriterden bahis bankaların almış olduğu önlemler, güvenlik adımları ile yapılabiliyor. Birincisi banka sistemlerinde kayıtlı olan telefonunuz. Bu telefona banka internet bankacılığına girişte, kredi kullanımlarında, para transferlerinde tek kullanımlık kod göndererek en önemli güvenlik adımını oluşturuyor. Bu adımlar ile bankacılık hizmeti alabiliyorsunuz. Mobil bankacılığa giriş için siz tek kullanımlık kod kullanmıyor olabilirsiniz ancak buradan giriş ile kredi alabilmeniz için bazı sözleşmeleri ve şartları onayladığınıza dair gelen SMS ‘leri onaylamanız gerekiyor. Bu onaylar yanında yine tek kullanımlık kod geliyor. Bu durum tüm bankalarda böyle işliyor. Yani adınıza anında kredi alınabilmesi için telefonunuz şart.
Adıma Kredi Çekildiğini Nasıl Anlarım?
Bütün bunlar bir yana diyelim sizin kimliğiniz ile sahte imza atarak kredi alınması mümkün mü? Yani neredeyse imkansız denilen bu hususun gerçekleşmeyeceği anlamına gelmez. Zira bu konularda devam eden davaların olduğu bilinenlerden. Burada aslında en önemli husus sizin adınıza başkasına kredi veren banka şubesinin sorumluluğudur. Yani kimliğinizi kaybedebilirsiniz, farklı yollar bulunur vs. Bu durumda banka kime kredi verdiğinin de bilincine varmalıdır diye düşünüyorum. Ancak adınıza kredi çekilmişse bu durumdan bi haber olabilirsiniz. Nitekim kredi ihtiyacı duyduğunuz anda bankaya başvurmanız ile adınıza kredi çekildiğini öğrenebilir hatta yasaklı konumuna geldiğinizi de öğrenirsiniz.
Suç Duyurusunda Bulunun
Adınıza Kredi çekilmişse yapmanız gereken ilk husus Asliye Hukuk Mahkemesine başvurmaktır. Aslında yasal olarak haklarınızı daha iyi bilmek, takip edebilmek adına hukuk bürolarından destek alarak bu işlemi yapmanız doğru adım olur. Ya da direk giderek Savcılığa Suç Duyurusunda bulunursunuz. Bu duyuru sonrası zaten savcılık sizin onlarca imzanızı alıyor. Otururken, ayakta, üstü üste atılan imzalar ile yorulan el ve parmak sonrası imzalar gibi sizin imzanızı inceleyebilmeleri için bir çok imzanız alınıyor. Bu aşamadan sonra adli süreç başlıyor.

Siz henüz adımınızı bile almadığınız bir banka şubesinden aylar ve yıllar önce alınan krediyi öğrendiğiniz zaman bir şoka uğrayabilirsiniz. İsim benzerliği falan olduğunu düşünürsünüz ancak vergi numarası ve TC numarası ile tüm hususlar sizi işaret ediyordur. Bu durumda hakkınızı aramak için yasal olarak başvurularınızı yapma yoluna gitmeniz en doğru adım olacaktır.
Banka Borç Tebligatını Adresinize Yapar
Bankalar borçların ödenmemesi nedeniyle telefon ile iletişime geçiyor olsa da; ilk etapta yazılı olarak borcun ödenmesi için tebligat gönderirler. Adrese dayalı kayıt sistemi Nüfus Müdürlüklerinin kullandığı adres kayıtlarının doğru olanıdır. Buradaki TC numaranızdan sorgulama sonrası çıkacak adrese tebligat yapılır ve zaten ödenmeyen borçlar ile haciz icra işlemleri de bu tebligata yapılmaktadır. Bu nedenle adınıza kredi çekilmişse mutlaka haberiniz olacaktır.
Asliye Hukuk Mahkemesine Dava Açın
Hukuki danışmanınız olabilir. Bu durumda zaten sizi doğru olarak yönlendirecektir. Burada yapılan işlem sizin öncelikli olarak Cumhuriyet Başsavcılığına sahte evrak, sahte imza ile dolandırıcılık yapıldığına dair suç duyurusunda bulunmanızdır. Bu aşamadan sonra elbette kredi borcunun size ait olmadığını kanıtlamanız gerekecektir. Bu işlem için Asliye Hukuk Mahkemesine esnaf ve tacir ise Asliye Ticaret Mahkemesine menfi tespit davası açılması gerekir. Bu anlamda örnekleri mevcut olan davalar sonrası tespitin yapılamaması, kimlerin kredi kullandığı anlaşılamaması gibi durumlar oluşur ve takipsizlik gibi bir karar çıkabilir.
Takipsizlik Kararı Çıktı Ne Yapmalı?
Asliye Hukuk Mahkemesine menfi tespit başvurusu yapmanıza ve Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu yapmanıza rağmen takipsizlik kararı çıkabilir. Bu durumda elbette üst mahkemeye konu taşınmalıdır. Ancak imzaların size ait olmadığının da bilimsel olarak kanıtlanması gerekir. Bu durum sonrası ise ilgili bankaya maddi ve manevi tazminat davası açmanın yolu açılacaktır. Yani hakkınızı her türlü aramanızda fayda olacaktır.
Sadece TC Numarası İle Kredi Çekilir mi?
Dijital ortamlar bir yana bankadan kredi alabilmeniz için belli belgeler istenir. Geçmişte SGK kaydı, gelir belgesi gibi hususlar bulunsa da günümüzde bu belgelere çok ihtiyaç duyulmuyor. Nedeni kredi pazarının genişlemesi ve kredi notu sisteminin yaygınlaşması. Bu aşamada uygun durumda olan kişilere kimlikleri ile kredi veriliyor. Yani sadece kişinin TC kimlik numarası ile kredi verilmesi söz konusu değil. Bu nedenle başkaları da sizin adınıza kredi alamaz.
Banka Kredi Başvurularında Kimlik Tespiti
Banka şubesine günlük olarak onlarca kişi gelir, onlarca kişi banka ürünlerine başvurur. Genel olarak bir şubede kredi taleplerini alan iki personel bulunduğunu düşünürsek kişilerin bu gelenleri inceleme fırsatının ne kadar olduğu aşikar. Kredi başvurusu yapılırken istenilen belgeleri kişi sunduktan sonra bankada uygun görmesi halinde kredi verebilir. Burada kişinin kimliğiyle uyuşup uyuşmadığını personelin incelemesi gerekir fakat kriminal uzman gibi tespitte bulunamayabilir. Bu durumda da sahte imzayla adınıza kredi verilebilir.
Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Finans kuruluşlarının başkası adına kredi vermesinde ortaya çıkan sonuçlar krediyi almış gibi görünen için olumsuz yönde olur. Burada kişinin kredi notunun düşmesi bir yana haciz ve icra işlemleri ile onuru da hırpalanmış olacaktır. Bu durumda kişi doğal olarak banka hakkında maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına da sahip olacaktır ki bu tazminatlarda bir yere kadar kişinin tam hakkını vermeyecektir. Fakat dijital yollardan kredi çekilmesi halinde çok daha farklı bir işlem yaşanabilir. Siz telefonunuzu çaldırırsanız, güvenliğinizi koruyamaz ve tüm adımlara rağmen mobil ile internet bankacılığından kredi çekilmesine olanak sağlarsanız bu durum tamamen sizin sorumluluğunuzda olabilir. Yani krediyi siz kullanmışsınız anlamına gelecektir. Dijital kredilerde imza atılmaz ancak gelen SMS ile onay verilir. Bu durum da bir nevi imza yerine geçer. Yani krediyi tamamen sizin aldığınız, sizin çektiğiniz hükmü işlem görür ve hakkınızı arayamazsınız. Fakat bu durumda da yine adli olarak çekilen kredinin belli bir yerlere aktarılması gerekir. Bu aktarım ile birlikte parayı kimin aldığı da netlik kazanır. Bu durumda da yasal olarak adli dava açma hakkı, savcılığa suç duyurusunda bulunma hakkı kazandırır.
Kısaca konu başlığımıza değinecek olursak; sahte imzayla adınıza başkaları kredi çekmesi halinde yapmanız gereken husus Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmak, akabinde ise Asliye Hukuk Mahkemesine tespit davası açmak olacaktır.