Öncelikle iş yeri – dükkan açmak istiyorum diyenler çok genel bir soru sorduklarının ve bu sürecin iyi planlanması gerektiğinin farkında olmalılar. İş yeri veya dükkan açmak için planlama yapmanın ilk yolu elbette buna karar vermektir, ancak bu karar sürecinde dikkat etmeniz gereken birçok konu bulunuyor. İlk olarak sermaye düzeyiniz, eğitim düzeyiniz ve daha önce yaptığınız işler yani deneyim…
Ancak Türkiye’de girişimciler genellikle birçok faktörü değerlendirmek yerine yalnızca sermaye odaklı planlama yapıyor. Birçok girişimci sırf daha fazla sermayesi var diye asla yapamayacağı ve deneyim sahibi olmadığı sektörlere bir anda giriyor ve süreç çoğu zaman hayal kırıklığı ile sonlanıyor. Bu nedenle yeni bir iş yeri – dükkan açmayı planlıyorsanız, yeteneklerinizi ve deneyimlerinizi de ön planda tutmalısınız. Örneğin kasap dükkanı temelde karlı bir iş koludur ancak hayvanlar hakkında hiç bilginiz yoksa, daha önce yakından gördüğünüz tek hayvan papağan ise, bu iş kolu size elbette uygun olmayacaktır.
Ancak sermaye de elbette dükkan açmak konusunda ele alınması gereken konular arasında yer alıyor. Birçok iş kolu için yeterli sermaye barındırmak, işletmenin ilk aylarında size daha esnek çalışma fırsatı sağlayacak.
Sermayenize göre iş fikirlerine göz atmak için aşağıdaki bağlantıları kullanın:
- Sermayesiz İş Fikirleri
- 5 Bin Lira Sermayeli İş Fikirleri
- 10 Bin Lira Sermayeli İş Fikirleri
- 20 Bin Lira Sermayeli İş Fikirleri
- 50 Bin Lira Sermayeli İş Fikirleri
- 100 Bin Lira Sermayeli İş Fikirleri
YETENEKLERİNİZİ DEĞERLENDİRİN

Sermaye konusunda net bir bilginiz varsa eğer şimdi yapmanız gereken, sizin ne konuda bilgilere sahip olup olmadığınız olması gerekiyor. Örneğin kuaförlük yaptıysanız bir berber açabilirsiniz, yada elektrik konusunda kendinizi yetenekli buluyorsanız bir elektrik ürün satış dükkanı açabilirsiniz. Yani ilk etapta hangi konuda yetenekli veya bilgili olduğunuzu bilmeniz gerekiyor. Yetenekleriniz ile bir işe koyulmak, sizi ilk etapta büyük bir zahmetten kurtaracaktır.
Karlı İş Fikirleri platformu olarak daha başarılı ve sağlam adımlar atmanız için yeteneğinizin ve deneyimlerinizin nispeten daha yakın olduğu bir iş sektöründe çalışmanızı öneriyoruz. Bu özellikle düşük sermayeye sahip bütün girişimcilere önerimizdir. Eğer sermaye tutarınız 100 bin liranın üzerindeyse, iş sektörünü değiştirmek konusunda daha çok alternatiflere sahip olacaksınız. Çünkü bu süreçte muhtemelen bir veya birden çok personel istihdam etmeniz gerekecek.
ORTAKLIKTAN ÇEKİNMEYİN

Eğer herhangi bir konuda yeteneğiniz yoksa veya bu ilk iş deneyiminiz olacaksa da, hemen sermayenizi bir işe koymanızı önermiyoruz. Zira, bilmediğiniz bir iş koluna tüm sermayeniz ile girmek size uzun vadede büyük sıkıntılar çıkartabilir. Bu durumda yapacağınız en önemli şey ortaklık kurmaktır.
Türkiye’de bir çok konuda yeteneği ve bilgisi olan ama sermayesi olmayan insanlar var. Bu insanlar ile işbirliğine giderek ortak bir işyeri veya dükkan açmaktan çekinmeyin. Bütün anlaşmalarınızı sözleşmeli yaparak ileride çıkacak sorunlardan da kurtulabilirsiniz. Ortaklık kurma sürecinde her zaman dikkatli olmaya özen gösterin, dolandırılmanızı elbette istemeyiz.