1. rehber
  2. Meslekler
  3. Gayrimenkul Ekspertizi Nasıl Olunur?

Gayrimenkul Ekspertizi Nasıl Olunur?

gayrimenkul-ekspertizi
gayrimenkul-ekspertizi

Sizlere çoğu kişinin bilmediği veya yeni duyduğu özellikle ev satın alınmak istendiğinde sık sık duyulan bir meslek olan Gayrimenkul Ekspertizi konusunda bilgiler vereceğiz.. Bu mesleğin ne olduğuna dair fikir sahibi olmayanlar için kısaca şöyle açıklayabiliriz; herhangi bir gayrimenkulün ya da gayrimenkul projesinin, alım satım değerinin belirlenmesinde görevli olan kişilerdir..

Gayrimenkul Ekspertizi Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Bu tarz bir pozisyonda çalışılmak istendiğinde öncelikle istenilen 4 yıllık bölümlerden mezun olunması gerekir. Nedir bu bölümler? İnşaat mühendisliği mezunu olan ya da mimarlık, şehir ve bölge planlama bölümlerinin 4 yıllık mezunlarıyla harita mühendisliği mezunu olunması gerekir. Bu bölümler ilk tercih edilen bölümlerdir. Bunların yanı sıra girilecek şirkete bölüm tercihleri değişebilmektedir. Üniversitelerin yine 4 yıllık Jeoloji mühendisliği ya da İktisat ve İşletme bölümü mezunları da bu alanda çalışabilmektedirler.

 Gayrimenkul Ekspertizi olmak istediğinizde SPK yani Sermaye Piyasası Kurulunun düzenlemiş olduğu uzmanlık sınavına girmeniz ve bu sınavda geçerli olan puanı almanız gerekir. Sınavda sorumlu olunan konular ise şunlardır;

 -Meslekle ilgili genel mevzuat,

 -Uyulması gereken etik kurallar,

 -İnşaat ve gayrimenkul alanlarında kullanılan muhasebe,

 -Finans matematiği temel içerik,

 -Vergi mevzuatıdır.

Bu alanda hizmet veren iş yerlerinde staj görevinizi 3 yıl devam ettirmelisiniz. SPK sınavına girmek isteyen adayların staj görevini yapmış olmaları zorunlu tutulmamaktadır.

 Gayrimenkul Ekspertizinin Özellikleri

Bu alanda uzman olarak çalışmak istediğinizde sizden istenilen belgelere sahip olmanızın yanı sıra yerine getirmeniz gereken bazı önemli hususlarda bulunmaktadır. Öncelikle bu alanda güvenilir bir gayrimenkul ekspertizi olmak istediğinizde emlak komisyonculuğu gibi alanlarda faaliyetler yürütmemelisiniz. Tek bir şirkte bağlı olarak hizmet verilmesi gerekir.

Gayrimenkul ekspertiziyle konut ekspertizi karışılan iki kavramdır. İkisi arasında yapılan iş açısından bir farklılık yoktur. İş için aranılan tecrübe bakımından ayrılmaktadırlar. Ayrıca girilen SPK sınavında da sorumlu olunan konu başlıkları değişmektedir.