1. rehber
  2. Dükkan Açmak
  3. Ekmek Fırını Açmak | Kar Marjı Ne Kadar

Ekmek Fırını Açmak | Kar Marjı Ne Kadar

EKMEK FIRINI AÇMAK
EKMEK FIRINI AÇMAK
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

80 milyona yakın insana ev sahipliği yapan ve dünyanın ekmek tüketim oranı en yüksek ülkesi olan Türkiye’de ekmek fırını açmak karlı bir iştir. Ekmek fırınlarında kar marjı da kesinlikle tatmin edici seviyede bulunuyor.

Ekmek fırını açmak istiyorsanız öncelikle yönetmeliği bilmeniz gerekiyor. Ekmek fırını sıkı kontrollere tabi olmasının yanı sıra sık sık denetlenen işyerleridir. Ekmek fırını ruhsatı almanız için yönetmeliği iyice bilmeniz ve yönetmenliği bilmeden işe kalkışmamanızı öneriyoruz.

EKMEK FIRINI AÇMA MEVZUATI

EKMEK FIRINI
EKMEK FIRINI

1- Fırınlar; unlu gıda mamulleri üretilen yerlerdir. Fırınlar; sanayi, küçük sanayi, organize sanayi, konut dışı çalışma alanları ile ticaret bölgelerinde ve zemin katı ticaret olarak belirlenen yerlerde ve zemin katları ticaret olarak teşekkül etmiş konut bölgelerinde yapılabilir. Katkılı pide, kebap, simit fırınları ve geleneksel tandır ocakları, zemin katı işyeri olarak kullanılan binalarda yapılabilir.
2- Mevcut binalarda fırın ve tandır yapılması durumunda, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine uyulur.
3- Projesinde sınıfı belirtilmelidir.
4- Duvar ve döşemelerinde ısı ve ses yalıtımı uygulanır. Binanın taşıyıcı sisteminin ve fırınla ilgisi olmayan diğer bağımsız bölümlerin ısı değişiminden olumsuz etkilenmemesi için proje müelliflerince veya bu konunun uzmanı teknik elemanlarca hazırlanan rapora göre gerekli tedbir alınır.
5- Mekanik tesisat projelerinde, kanalizasyon bağlantısına, her türlü böcek ve kemirgen girişini önlemek için çek valf konulur.
6- Baca ölçülerinin hesaplanması, bacaların bina iç duvarlarında tesis edilmesi ve filtre takılması şartı aranır.
7- Trafik açısından ilgili birimin görüşü alınmalıdır.
8- Tesisin ihtiyacı olan otopark kendi parselinde karşılanır.
9- 10/8/2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine uyulur.
10- Türk Standardları Enstitüsü standartlarına uyulur.
11- Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca gerekli tedbirler alınır.

Bu mevzuata uygun şartları karşıladığınız vakit Ekmek Fırını açmak için karşınızda herhangi bir engel kalmıyor. Şimdi ekmek fırını kurmak için temin etmeniz gereken belgelere geçelim.

EKMEK FIRINI KURMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER

EKMEK FIRINI AÇMAK
EKMEK FIRINI AÇMAK
  • Başvuru Formu
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • Tapu Fotokopisi ve Kira Sözleşmesi
  • Vergi Levhası
  • Oda Kayıt Belgesi ve Esnaf Sicil Tasdiknamesi
  • İmza Sirküleri
  • 2 Adet Fotoğraf
  • Yangın Tüp Faturası
  • Ustalık Belgesi
  • Elektrik İç Tesisat Raporu

Bu belgeler ile bulunduğunuz il veya ilçenin belediyesine gideren fırın açma ruhsatı talep edebiliyorsunuz. Belgeler için ortalama olarak 3 ila 5 bin lira arası masrafınız olacak.

Bu belgeler ile belediyeden aldığınız iznin ardından Ekmek Fırınının nasıl kurulacağına ilişkin adımlara geçebiliriz.

EKMEK FIRINI NASIL KURULUR?

EKMEK FIRINI AÇMAK
EKMEK FIRINI AÇMAK
  • Ekmek fırını açmak istiyorsanız öncelikle iyi bir iş ve sermaye planı hazırlamanız gerekiyor. İş planı hazırlarken müşteri odağınız ve sermaye planınız hazırlanmalı.
  • İş planında, ekmek fırınını kuracağınız yer, o bölgedeki rakip ekmek fırınları, rakiplerin neden tercih edildiği, rakipler ile rekabet şartları ve müşterilerin sizi neden seçmesi gerektiğine yönelik bilgiler edinmeli ve raporu bu şekilde hazırlamalısınız.
  • Ayrıca bir sermaye planına ihtiyacınız olacak. Ekmek fırını kurmak için minimum 50 bin liralık sermayeye ihtiyacınız var. Bu sermayeniz varsa sorun yok, ancak sermayeniz eksikse bu tutarı tamamlamadan işe koyulmak, sizi yarı yolda bırakabilir.
  • Ekmek fırınlarının en önemli noktası sağlıktır. Hijyen şartlarını her dakika düşünmek ve ekmek fırınında bu yönde sorun olmaması için ekstra çaba göstermeniz gerekiyor. Ayrıca personelinizin de hijyen şartları hakkında bilgi sahibi olması ve gerekirse eğitim sürecinden geçmesi gerekiyor.
  • Ekmek fırınlarında ortalama olarak 4-5 kişi çalışır. Bu personelin sık sık değişmemesi için sözleşmeli personel almanızı tavsiye ederiz. Ekmek fırınlarında çalışma saatleri genellikle diğer iş kollarına benzemez. Bu nedenle işini seven personellere ihtiyacınız olacak. Bu konuda fırını açmadan önce çalışma yapmanızı kesinlikle öneriyoruz.
  • Ekmek fırınlarında sadece ekmek üretilmez. Bunun dışındaki üretimleriniz size ekstra kar olarak geri dönüş sağlayacak. Üretebilecek simit, pasta gibi şeyleri mutlaka araştırmalısınız. Ayrıca tüketici varsa düzenli olarak pide üretimine de yoğunlaşabilirsiniz.

EKMEK FIRINI İŞİ KARLI MI?

Ekmek fırınlarının karı gayet tatmin edici düzeydedir. Ortalama bir ekmek fırınının tüm masrafları çıktıktan sonra minimum 20 bin lira kar elde ettiğini belirtelim. Türkiye ortalaması bu düzeyde. Ancak tabii ki yaptığınız iş bunu belirleyecektir. İlk etapta bu kadar kar elde etmeniz zor olacak. Bu nedenle bazı çalışmalar ile karınızı artırabilirsiniz.

Bir ekmek fırınına sahipseniz birçok farklı ürünü üretebileceğinizi biliyorsunuz. Bu nedenle mutlaka talep edilen ürünleri çıkarmayı ve farklı alternatifler üretmeyi ihmal etmeyin. Ekmek fırınları ayrıca evlere servis yapar. Ve en çok satışı da buradan gerçekleştirir. En az 1 motorlu veya bisikletli personel istihdam edin ve çevrenizde 3-4 kilometrekarelik alandaki evlere kartvizitiz götürün. Hatta evlerle birebir yüz yüze görüşme gerçekleştirerek onlara diledikleri saatlerde ekmek götürebileceğinizi mutlaka belirtin. Hatta müşterileriniz için bir WhatsApp iletişim hattı oluşturmanız da size ekstra bir profesyonellik katacaktır.

Türkiye’de hemen hemen her mahallede 1-2 ekmek fırını bulunur. Ancak bu konuda bazı yerlerde eksiklikler olduğu ortada. Bu nedenle bir ekmek fırınını kurup işletmeye başladıktan sonra mutlaka yeni fırınlar için sık sık bulunduğunuz il ilçede araştırmalar yapın. İnsanlar genellikle evine giderken ekmek alır ve bu nedenle ekmek fırınının konumu önemlidir. Doğru bir konum bulduğunuz vakit yeni bir ekmek fırını açmak için harekete geçmeyi ihmal etmeyin.

2023 EKMEK FIRINI AÇMA MALİYETİ

İçerisinde iki ayrı pişirme ocağı olan bir fırın günde ortalama 2300-2500 arası ekmek yapabilir. Bu üretimin 700 civarı tezgahta satılabilir. Tabi bu sadece ekmek üretip sattığınız durumda geçerli rakamlardır. Bunun dışında pasta çeşitleriyle ve içeceklerle ürünleri çeşitlendirebilirsiniz. Genellikle fırına ekmek için gelen müşteriler bu tarz farklı ürünleri de fırından almayı tercih edeceklerdir.

Ocaklarını kurarken kara fırın ya da doğalgazlı fırın tercih edebilirsiniz. Fırın kuracağınız bölgede doğalgaza mı, elektriğe mi yoksa odun ateşine mi daha düşük maliyetle ulaştığınıza karar vermeniz gerekiyor.

2023 yılı rakamlarıyla İstanbul’da 300-350m2 boyutlarında bir fırın kurulumu yaklaşık 750.000 TL civarında tutacaktır. Bina altında ortalama bir caddede böyle bir yerin kirası 9.000 TL – 12.000 TL aralığında değişmektedir. İstanbul, Ankara, İzmir dışındaki illerde kira bedelleriniz daha düşük olacaktır.

Ayrıca ekmek fırınlarının dışında bu iş kolunda bulunuyorsanız mutlaka PİDE SALONU AÇMAK adlı rehberimize göz atarak pide salonları ile ilgili de araştırma yapmanızı öneriyoruz. Pide salonları ekmek fırınlarına göre daha karlı bir iş koludur.